Hovězí na paprice, mrkví špikované
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- cca 1 kg hovězího masa - plec, kýta...
- 1 svazek mladé mrkve
- 2 cibule
- cca 70 g uzeného špeku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky (nejlépe maďarské)
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř mletý
- vývar dle potřeby
Postup Hovězí na paprice, mrkví špikované
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso vybere dle vlastní chuti a oblíbenosti. Vybereme vyšší kus, který na několika místech ostrým nožem, s dlouhou úzkou čepelí propíchneme a nožem uvnitř masa otočíme o 360 stupňů. Do těchto otvorů zasuneme očištěné mladé mrkvičky a celý kus masa osolíme a opepříme. Pokud máme kus masa, o kterém si myslíme, že by se mohl během dušení rozpadat, zpevníme ho provázkem, který před servírováním sundáme.
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájené cibule lehce dozlatova. Do talíře nasypeme plnější lžíci hladké mouky a papriky. Po promíchání celé maso v paprikové mouce obalíme a dáme ze všech stran osmažit - zatáhnout. Před koncem smažení přidáme krátce rozvonět a zpěnit i drobně nasekaný česnek a zbylou paprikovou mouku. Maso podlijeme vývarem a na mírném ohni, pod poklicí, dusíme maso doměkka, za občasného podlití a otočení masa.
Maso nepodléváme příliš, jen tolik, kolik je nutné, abychom nemuseli nakonec omáčku již zahušťovat. Ke konci dochutíme omáčku solí a pepřem dle chuti. Pokud chceme mít omáčku úplně hladkou, vyndáme maso a omáčku buď promixujeme ponorným mixerem nebo propasírujeme přes sítko.
Podáváme s knedlíkem, brambory, noky...