Polévka z pečené máslové dýně a česneku

Recepty, Polévky

Suroviny

1,3 kg větší máslová dýně
1 rozčtvrcená oloupaná cibule
1 chilli paprička
3-4 neloupané stroužky česneku
cca 4 lžíce kokosového oleje
3 lžíce kvalitního kari koření
sůl
čerstvě mletý pepř
necelá 1 plechovka kokosového mléka (cca 100 ml si dejte stranou na ozdobu jednotlivých porcí polévky na talíři)
cca 1,5 hrníčku horké vody

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte si troubu na 230 °C a připravte si větší pekáč či plech s vyšším okrajem. Začněte s máslovou dýní.

  2. Odřízněte konec se zbytkem stonku, dýni překrojte mezi štíhlou a baculatou částí, a pak ještě podélně rozpulte obě části.

  3. Lžící vydlabejte semínka se střapatou dužninou. Oloupejte ostrou škrabkou tuhou slupku dýně, popřípadě okrájejte nožem.

  4. Dýni nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky a dejte do velkého pekáče či plechu. Pak k ní přihoďte na čtvrtky pokrájenou oloupanou cibuli, celé česnekové stroužky (neoloupané), rozpůlenou chilli papričku. Tuto zeleninovou směs polijte kokosovým olejem, poprašte kari, osolte a opepřete.

  5. Důkladně to rukama celé promíchejte tak, aby se olej i koření dostali k jednotlivým kouskům dýně. Rozprostřete zeleninu po celé ploše pekáče. Dejte péct na střední příčku trouby na cca 40-50 minut, až se začnou tvořit lehce přižehnuté okraje na směsi zeleniny.

  6. Troubu vypněte, vytáhněte plech s dýní a namísto něj dejte na malém pekáčku loupaná dýňová semínka. Nechte orestovat ve vychládající troubě cca 3-4 minuty a přihoďte k tomu kokosové plátky. Teď už obsah pekáčku opravdu hlídejte cca 3 minutky a je opraženo do zlatova. Kokos mívá tendenci se rychle připálit, takže od trouby fakt neodcházejte.

  7. V mezičase pečení zeleninové směsi si připravte voňavou oblohu“ k polévce. Důkladně omyjte a případně spařte pomeranč, jeho kůru jemně nastrouhejte do mističky. Až budete mít orestovaná dýňová semínka s kokosovými plátky, tak je promíchejte s pomerančovou kůrou, přidejte zelený koriandr, osolte a opepřete. A máte hotové voňavé křupání, vaše polévka z pečené máslové dýně a česneku si to zaslouží.

  8. Když máte upečenou dýni s česnekem (jen ho lehce vytlačte prsty ze slupky a tu vyhoďte), cibulí a chilli papričkou, tak to celé i se šťávou přemístěte do nádoby mixeru, přilijte kokosové mléko a trochu teplé vody. Zakryjte víkem a začněte pomalu mixovat, postupně přidejte na otáčkách. Sledujte konzistenci polévky a pokud by se vám zdála ještě pořád hustá, tak přilévejte po částech teplou vodu dle potřeby. Přemístěte polévku do hrnce, prohřejte a případně ještě dolaďte hustotu horkou vodou.

  9. Servírujte na talíři s případnou kapkou kokosového mléka a voňavým křupáním, které jste si před chvílí připravili z kokosu, semínek, koriandru a pomerančové kůry. Pokud nejste zrovna fandové do takových experimentů s vůněmi a chutěmi ve formě oblohy“, tak vězte, že samotná polévka z pečené máslové dýně a česneku je báječná chuťově i bez jakéhokoliv sypání navrch.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!