Ořechová zemlbába jako koláč
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 4 rohlíky
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- vanilkový cukr
- 2-3 jablka
- lžička skořice
- cca 80-100 g vlašských ořechů
- cca 80-100 g másla
- 2 lžíce strouhánky
- pár kapek citronu
Postup Ořechová zemlbába jako koláč
Postup přípravy receptu
-
Umeleme vlašské ořechy najemno a nastrouháme na plátky jablka. Rohlíky nakrájíme na kolečka a pokropíme je v míse vlažným mlékem, ve kterém jsme rozpustili vanilkový cukr.
Z bílků a pár kapek citronové šťávy ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme i cukr. Do sněhu na menší obrátky zašleháme postupně i žloutky a nakonec opatrně vmícháme nastrouhané ořechy.
Větší část ořechového sněhu vylijeme na rohlíky a jemně promícháme, aby se rohlíky trochu obalily, zbytek sněhu necháme zatím v míse. Koláčovou formu vytřeme lehce máslem a vysypeme strouhánkou. Polovinu rohlíkové hmoty rozložíme do formy, posypeme nastrouhanými jablky a skořicovým cukrem.
Na jablka pokrájíme tenké plátky másla (asi z poloviny zbylého množství), navrstvíme druhou polovinu rohlíkové hmoty, lžící nebo lopatkou trošku přimáčkneme, poklademe opět plátky másla a potřeme celý povrch zbylou ořechovou směsí. Pečeme asi 30–35 min. při teplotě 160-170 st.C. Kdyby začal horní sníh příliš hnědnout, dopečeme při teplotě nižší.