Ořechová buchta z remosky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 110 g krupicového cukru
- 110 g másla nebo jiného tuku
- 2 vejce
- špetka soli
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 90 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- Na povrch:
- lehce oslazená šlehačka
- 60 g jader vlašských ořechů
- 60 g krupicového cukru
- 60 g horké vody
- možno ještě 2 lžíce medu
- meduňka na dozdobení
Postup Ořechová buchta z remosky
Postup přípravy receptu
-
Pečící mísu malé remosky vyložíme papírem na pečení. Z papíru vystřihneme kolo o trochu větším průměru než je dno mísy, papír zmuchláme do koule a mísu vyložíme, na bocích jen do poloviny výšky.
Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh, ke konci do něj zašleháme třetinu cukru.
Změklé máslo, dvě třetiny cukru a žloutky vyšleháme a střídavě a po částech přidáme mléko, rum, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ke konci už lehce vmícháme sníh.
Těsto vylijeme do připravené pečící mísy s papírem na pečení, rozetřeme ho, přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 30 minut. Čas pečení se může v různých remoskách nepatrně lišit. Po upečení necháme zchladnout na mřížce.
Po dobu pečení si připravíme karamel s ořechy. Do rendlíku se silnějším dnem dáme cukr a za stálého míchání necháme rozpustit na světlý karamel. Odstavíme, vlijeme horkou vodu, opět krátce provaříme a přidáme už i jádra vlašských ořechů. Hustota se dá redukovat vařením, ale karemel po vychlazení ještě zhoustne. Do chladnoucího karamelu ještě můžeme vmíchat med, já jsem nedávala. Necháme zchladnout.
Moučník nakrájíme na 8 kousků, na povrchu zdobíme šlehačkou a přidáme ořechy s karamelem. Můžeme dozdobit meduňkou.