Rajčatová šťáva
Recepty, ZavařeninyPostup Rajčatová šťáva
Postup přípravy receptu
-
Omytá rajčata překrájíme na menší kusy, dáme do hrnce a šťouchadlem na brambory pár krát promačkáme, aby pustila šťávu. Slabým varem za častého promíchávání vaříme pod pokličkou cca 20 minut.
Po částečném zchladnutí rozmixujeme ponorným mixérem a poté propasírujeme od slupek a semínek přes hustý cedník.
Šťávu naplníme malinko pod okraj do čistých zavařovacích sklenic a zavíčkujeme.
Na plech s vyšším okrajem naskládáme naplněné sklenice, podlijeme cca 2 cm vody a dáme sterilovat do předehřáté trouby na 3/4 výkon (mám plynovou) na 20 minut. Chladné uložíme na tmavé a chladnější místo.
Takto připravenou šťávu můžeme použít na polévku a omáčku. Po naředění a dochucení dle svých chutí můžeme také použít jako šťávu k pití.