Svatební vdolečky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na 1 těsto: 30 dkg polohrubé mouky
- 5 dkg droždí
- 5 dkg cukru
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 pollévková lžíce oleje
- 3 žloutky
- špetka soli
- citronová kůra
- trocha rumu
- Na 2 těsto:
- 1 máslo
- 10 dkg hladké mouky
- Na posýpku:
- hrubá mouka
- cukr máslo
- Na tvarohovou náplň:
- 2 tvarohy
- 4 lžíce cukru moučka
- 2 žloutky
- 1 vanilínový cukr
- citronová kůra z jednoho citronu
- 2 polévkové lžíce rumu
- rozinky
- povidla
- vejce na potření vdolečků
Postup Svatební vdolečky
Postup přípravy receptu
-
Ze všeho nejdříve si nachystám rozinky do misky a namočím je do rumu, aby byli nasáté.
Pak si připravím 1. těsto tak, že všechny sypké ingredience vložím do mísy, zahřeji si polovinu šlehačky v kastrolku s cukrem a vliju do misky, do ní dám kvasnice. Pak těsto důkladně vyhnětu.
V druhé míse si smíchám máslo s hladkou moukou. Na vále si vyválím 1 těsto na plát, na něj položím 2. těsto a zabalím dohromady. Nechám kynout, po půl hodině znova rozválím, zabalím a nechám kynout, tak to dělám třikrát po půl hodině.
Vykynuté těsto rozdělím na čtyři díly a každý díl rozválím na placku. Z ní vykrajuji stejná kolečka, do středu každého dám trochu tvarohové náplně a zabalím. Kladu na plech, do středu každého vdolečku udělám prstem důlek, lžičkou dám povidla (kdo nemá rád tak nedá), potřu rozšlehaným vejcem a dám posýpku.
Pečeme zvolna v předehřáté troubě na 150°C do zlatova. Upečené vdolečky můžeme lehce zasněžit cukrem.