Karbanátky se zelím - zelníky
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g míchaného mletého masa nebo z plece
- 250 g okapaného kysaného zelí
- 45 g rajského protlaku, plnější lžíce
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku, dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- 1 plnější lžička mleté sladké papriky, může být i pálivá
- 160 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
- cca 1 hrst hrubé mouky
- olej nebo sádlo na smažení
Postup Karbanátky se zelím - zelníky
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso dáme do mísy, přidáme okapané, vymačkané zelí, které jsme překrájeli na kratší kousky, nastrouhaný česnek a studené vařené brambory (klidně zbylé z minulého dne), protlak, vejce, papriku, sůl a pepř dle chuti. Vše řádně promícháme a dle potřeby přidáme přidáme trochu hrubé mouky. Mouky nedáváme moc, směs by měla být vláčná, jako pojidlo tam již máme vejce a brambory.
Ze směsi tvarujeme mokrou rukou placičky, které smažíme v pánvi s roztopeným olejem nebo sádlem z obou stran dozlatova. Hotové dáme okapat na ubrousek.
Podáváme s vařeným bramborem, kaší... Výborné jsou i vychladlé, takže je můžeme podávat i jako rychlé občerstvení s chlebem a hořčicí.
Lze upéct i jako sekanou, například ve srnčím hřbetu, který vymažeme sádlem, naplníme směsí, vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů cca 45 minut, dozlatova.