Bavorský jablečný štrúdl
Recepty, MoučníkySuroviny
- 275 g hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce octa
- 100 ml vlažné vody
- Náplň:
- 8-10 uvařených jablek
- 3 lžíce cukru
- 4 lžíce nadrcených piškotů
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 50 g másla
- 1 zakysaná smetana 15 %
- rozinky
- mandle
- vlašské ořechy
- mléko na potírání
Postup Bavorský jablečný štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku a sůl. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, ocet, vlahou vodu a hněteme na robotu 10 minut. Bochánek dáme na vál, přikryjeme nahřátým hrnkem a necháme odpočinout.
Uvařená jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pomoučněné utěrce si vyválíme tenké těsto, které ještě prsty vytáhneme. Těsto nejdříve potřeme rozpuštěným máslem, pak ho potřeme zakysanou smetanou a poklademe kostičkami jablek, které jsme smíchali s piškotovými drobečky. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, ořechy, mandlemi a rozinkami a cukrem.
Pevně srolujeme, dáme na pečící papír potřený máslem. Štrúdl potřeme mlékem třikrát během pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40-50 minut dozlatova.