Bavorský jablečný štrúdl

Recepty, Moučníky

Suroviny

275 g hladké mouky
1/2 čajové lžičky soli
1vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce octa
100 ml vlažné vody
Náplň:
8-10 uvařených jablek
3 lžíce cukru
4 lžíce nadrcených piškotů
1 vanilkový cukr
skořice
50 g másla
1 zakysaná smetana 15 %
rozinky
mandle
vlašské ořechy
mléko na potírání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, ocet, vlahou vodu a hněteme na robotu 10 minut. Bochánek dáme na vál, přikryjeme nahřátým hrnkem a necháme odpočinout.

  2. Uvařená jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pomoučněné utěrce si vyválíme tenké těsto, které ještě prsty vytáhneme. Těsto nejdříve potřeme rozpuštěným máslem, pak ho potřeme zakysanou smetanou a poklademe kostičkami jablek, které jsme smíchali s piškotovými drobečky. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, ořechy, mandlemi a rozinkami a cukrem.

  3. Pevně srolujeme, dáme na pečící papír potřený máslem. Štrúdl potřeme mlékem třikrát během pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40-50 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!