Vepřová panenka na topince s houbami
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové panenky
- 200 g pancetty
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice
- hrst bylinek, jaké kdo rád (tymián, oregano, bazalka, atd.)
- 300 g hub (jakékoliv, co kdo rád) já měla hlívu
- 1 šalotka
- ¼ lžičky kmínu
- 3 lžíce smetany
- olej
- máslo tak na 2 prsty
- 1 salát little gem
- 1+1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- krajíce chleba
- Dále:
- 1 oranžová kapie
- 1 okurka
Postup Vepřová panenka na topince s houbami
Postup přípravy receptu
-
Panenku očistíme, odblaníme a nakrájíme tak na 10 cm špalíčky. Po tepelné úpravě se trochu zmenší, ale stačí na jednu porci o 3 plátcích. Houby očistíme, nakrájíme na plátky, cibuli na drobno,1 česnek utřeme, bylinky nasekáme, či natrháme a salát opereme.
Pancettu naskládáme vedle sebe tak, aby se trochu překrývala, potřeme hořčicí, posypeme bylinkami, položíme špalíček panenky, osolíme, opepříme, svineme a zajistíme jehlou nebo provázkem.
Na rozpálenou pánev dáme trochu oleje a panenku ve slanině opečeme se všech stran dozlatova. Přendáme ji do rozpálené trouby na zhruba 8-10 minut dopéct. Upečenou panenku necháme pár minut odpočinout a nakrájíme na plátky.
Mezitím připravíme houby. Na pánev dáme máslo, zakápneme olejem a osmažíme šalotku, aby nebyla moc tmavá. Přidáme houby, česnek, kmín, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Nakonec přidáme smetanu.
Osmažíme topinky, potřeme lehce česnekem, poklademe salátem, na to houbovou směs a poklademe plátky panenky.
Servírujeme zdobené kapií a okurkou.