Ruské motánky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 vyválené listové těsto
- Těsto:
- 125 g hladké mouky
- 75 g másla
- 25 g kakaa
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- na špičku nože prášek do pečiva
- 1 bílek
- Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžice mléka
Postup Ruské motánky
Postup přípravy receptu
-
Mouku s práškem do pečiva a kakaem přesejeme na pracovní desku. Přidáme změklé máslo, cukr, vanilkový cukr a bílek. Zpracujeme v těsto, zabalíme do folie a dáme na půl hodiny do lednice.
Listové těsto rozvineme na pracovní desku.
Těsto vyndáme z lednice a přes folii vyválíme na obdélník tak, aby měl rozměry jako polovina listového těsta. Těsto poté položíme na polovinu listového a druhou polovinou překryjeme.
Poté vyválíme plát zhruba 32 cm na délku, šířka zůstane stejná.
Plát nakrájíme na proužky silné 2 cm. Každý proužek zkroutíme a tvarujeme do požadovaného tvaru až na plechu vyloženém pečícím papírem.
V mističce smícháme žloutek s mlékem a kroucánky potřeme. Můžeme posypat nasekanými mandličkami.
Pečeme na 220°C asi 10 minut.