Rozmarýnový chléb s česnekem

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
1 balíček sušeného droždí (nebo polovina čerstvého droždí)
půl hrnku vlažné vody
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek ovesné mouky (rozmixujte ovesné vločky)
1 palice česneku (odpovídá 8 stroužkům)
čerstvý nebo sušený rozmarýn
lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
Na potření:
olivový olej
nasekaný rozmarýn
hrubozrnná mořská sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do alobalu vložíme česnek, zakápneme ho olivovým olejem, přidáme rozmarýn, pečlivě zabalíme a pečeme v troubě na 180 °C do změknutí. Z česneku pak pomocí vidličky vytvoříme kašovitou směs.

  2. Do vlažné vody přidáme sušené droždí a necháme 10 minut odležet. Poté přidáme zbylé ingredience a pečlivě uhňácáme těsto, které přikryjeme suchou utěrkou a 1,5 hodiny necháme kynout na teplém místě. Plech mírně potřeme olejem, aby se chléb nepřichytil a povrch těsta potřeme olivovým olejem, posypeme čerstvým rozmarýnem a hrubozrnnou mořskou solí.

  3. Plech vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, pečeme 15 minut, poté snížíme na 180 °C a pečeme dalších 45 minut. Během pečení každých 15 minut potíráme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!