Rozmarýnový chléb s česnekem
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Těsto:
- 1 balíček sušeného droždí (nebo polovina čerstvého droždí)
- půl hrnku vlažné vody
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek ovesné mouky (rozmixujte ovesné vločky)
- 1 palice česneku (odpovídá 8 stroužkům)
- čerstvý nebo sušený rozmarýn
- lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- Na potření:
- olivový olej
- nasekaný rozmarýn
- hrubozrnná mořská sůl
Postup Rozmarýnový chléb s česnekem
Postup přípravy receptu
-
Do alobalu vložíme česnek, zakápneme ho olivovým olejem, přidáme rozmarýn, pečlivě zabalíme a pečeme v troubě na 180 °C do změknutí. Z česneku pak pomocí vidličky vytvoříme kašovitou směs.
Do vlažné vody přidáme sušené droždí a necháme 10 minut odležet. Poté přidáme zbylé ingredience a pečlivě uhňácáme těsto, které přikryjeme suchou utěrkou a 1,5 hodiny necháme kynout na teplém místě. Plech mírně potřeme olejem, aby se chléb nepřichytil a povrch těsta potřeme olivovým olejem, posypeme čerstvým rozmarýnem a hrubozrnnou mořskou solí.
Plech vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, pečeme 15 minut, poté snížíme na 180 °C a pečeme dalších 45 minut. Během pečení každých 15 minut potíráme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.