Roštěnky na slanině

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

6 plátků nízkého roštěnce
150 g prorostlé slaniny (Lopenická)
hladká mouka
čerstvě mletý pepř čtyř barev
0,5 sáčku koření na roštěnky od Avokáda
0,5 l masového vývaru (nebo kostka Masoxu)
3 větší cibule
sůl
vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso z nízkého roštěnce nakrájíme na plátky. Po obvodu lehce nakrojíme asi na třech místech a to proto, aby se nám maso nekroutilo. Plátky osolíme, opepříme a bohatě posypeme z obou stran směsí koření na roštěnky. Necháme v chladu odležet.

  2. Mezitím si připravíme tlakový hrnec a dáme si do něj rozpustit dvě lžíce vepřového sádla.

  3. Cibule nakrájíme najemno a stejně tak nakrájíme na malé kostičky i slaninu. Společně je poté vložíme do rozpáleného sádla a promícháme.

  4. Opečeme do tmavší barvy a přidáme plátky roštěné, které z obou stran zlehka opečeme, jen aby se maso hezky zatáhlo a nepouštělo tolik šťávy.

  5. Podlijeme masovým vývarem (nemáme-li, použijeme kostku Masoxu).

  6. Tlakový hrnec uzavřeme a tlakujeme“ 25 minut.

  7. Poté opatrně plátky masa vyjmeme a základ na omáčku lehce poprášíme lžicí hl. mouky.

  8. Necháme 10 minut provařit a poté omáčku rozmixujeme ponorným mixérem skoro do hladka. Rozmixovanou omáčku scedíme přes sítko a vmícháme kousek másla pro zjemnění a lesk.

  9. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  10. Maso opatrně vrátíme do hotové omáčky a podáváme s vařenou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!