Rizoto z jednoho hrnce
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 ks kuřecí čtvrtky (700 g)
- 500 g kulatozrnné rýže nebo 4 ks vysypaných varných sáčků
- 3 ks menších jarních cibulek i s natí
- 1 stroužek česneku
- 2 kostky zeleninového bujonu nebo slepičího bujonu
- 250 g mražené zeleniny (mrkev + kukuřice + hrášek)
- 250 g mražené smaženice bez vajec nebo pánev usmažených čerstvých hub na másle
- 1/2 ČL bílého pepře
- 1/2 ČL Čubrici
- 1-2 ČL kari
- strouhaný sýr na posypání
Postup Rizoto z jednoho hrnce
Postup přípravy receptu
-
Nejlépe je použít titanový hrnec, průměr 24cm nebo obdobný s nepřilnavou úpravou. Předem vyjmeme potřebné množství zeleniny a smaženici z mrazáku.
Čtvrtky rozřízneme v kloubu na poloviny, vložíme do hrnce a zalijeme vřící vodou - trošku nad úroveň masa. Přidáme bujony, pepř, nožem rozmáčknutý česnek a pozvolna vaříme do změknutí(30 minut).
Vyjmeme měkké maso na prkénko a necháme stydnout. Hořák (plotýnku) nevypínáme a do vývaru vsypeme rýži, kari, čubricu a na tenké kolečka pokrájené cibulky. Po uvedení znovu do varu vaříme 10-12 minut a odhrnutím rýže zkontrolujeme hladinu vývaru (rychle se vsakuje). Pokud je vsáknutý, přilijeme 2dl(sklenku) vody a vaříme ještě 5 minut.
Poté přidáme zeleninu a rozmrazené houby. Promícháme a po 10 minutách by měla být rýže měkká. Přidáme jen obrané a na menší kousky nakrájené maso, opatrně promícháme (nejlépe teflonovou větší lžící), aby se maso nerozpadlo na kaši a prohřejeme. Rizoto je dostatečně mastné i slané.