Rizoto z jednoho hrnce

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 ks kuřecí čtvrtky (700 g)
500 g kulatozrnné rýže nebo 4 ks vysypaných varných sáčků
3 ks menších jarních cibulek i s natí
1 stroužek česneku
2 kostky zeleninového bujonu nebo slepičího bujonu
250 g mražené zeleniny (mrkev + kukuřice + hrášek)
250 g mražené smaženice bez vajec nebo pánev usmažených čerstvých hub na másle
1/2 ČL bílého pepře
1/2 ČL Čubrici
1-2 ČL kari
strouhaný sýr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejlépe je použít titanový hrnec, průměr 24cm nebo obdobný s nepřilnavou úpravou. Předem vyjmeme potřebné množství zeleniny a smaženici z mrazáku.

  2. Čtvrtky rozřízneme v kloubu na poloviny, vložíme do hrnce a zalijeme vřící vodou - trošku nad úroveň masa. Přidáme bujony, pepř, nožem rozmáčknutý česnek a pozvolna vaříme do změknutí(30 minut).

  3. Vyjmeme měkké maso na prkénko a necháme stydnout. Hořák (plotýnku) nevypínáme a do vývaru vsypeme rýži, kari, čubricu a na tenké kolečka pokrájené cibulky. Po uvedení znovu do varu vaříme 10-12 minut a odhrnutím rýže zkontrolujeme hladinu vývaru (rychle se vsakuje). Pokud je vsáknutý, přilijeme 2dl(sklenku) vody a vaříme ještě 5 minut.

  4. Poté přidáme zeleninu a rozmrazené houby. Promícháme a po 10 minutách by měla být rýže měkká. Přidáme jen obrané a na menší kousky nakrájené maso, opatrně promícháme (nejlépe teflonovou větší lžící), aby se maso nerozpadlo na kaši a prohřejeme. Rizoto je dostatečně mastné i slané.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!