Rizoto s máslovou dýní podle Elly
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 250 g rýže
- 1/2 lžičky sušených bylinek (měla jsem směs petrželky, libečku a celerové nati)
- 1 máslová dýně
- olivový olej
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce tahini
- citronová šťáva
- čerstvý koriandr nebo petrželka
- sůl
- pepř
Postup Rizoto s máslovou dýní podle Elly
Postup přípravy receptu
-
Dýni oloupeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostičky.
Poté ji zakápneme olejem a upečeme v troubě doměkka.
Třetinu upečené dýně schováme, zbylé dvě třetiny rozmixujeme s tahini, citronovou šťávou, solí, pepřem, červenou paprikou, lahůdkovým droždím a trochou vody na hustou kaši. Vodu přiléváme podle potřeby.
Rýži propláchneme, zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme, ochutíme sušenými bylinkami a přivedeme k varu.
Poté stáhneme na nejnižší stupeň a vaříme pod pokličkou 12-15 minut, až než bude rýže téměř měkká.
Následně vmícháme připravené dýňové pyré a společně ještě krátce povaříme, aby se propojily chutě. Na závěr vmícháme kostičky pečené dýně a drobně nasekaný koriandr nebo petrželku.