Řezy s brusinkovou náplní a pařížskou šlehačkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 5 vajec
- 120 g cukru krupice
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- NÁPLŇ:
- odkrojky z těsta
- 50 g sušených brusinek
- 50 g másla
- 1,5 lžíce kakaa
- 2-3 lžíce vaječného likéru
- 3 lžíce uvařené silné kávy
- ŠLEHAČKA:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 Ledové kaštany
- 50 g čokolády na vaření
- brusinkový džem - může být i jiný, ale kyselejší
- strouhaná čokoláda na ozdobu
Postup Řezy s brusinkovou náplní a pařížskou šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Den předem si svaříme smetanu s čokoládou a dáme vychladit do lednice. Brusinky spaříme vroucí vodou a necháme chvíli stát a pak slijeme.
Na těsto ušleháme bílky, pak za stálého šlehání přisypáváme cukr, přidáme žloutky a ještě chvíli šleháme, nakonec zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut.
Po vychladnutí odřízneme po šířce dva 10 cm pásy. Zbytek těsta rozdrobíme do mísy, přidáme brusinky, povolené máslo, kakao, kávu, vaječný likér a vypracujeme vláčnou hmotu.
Oba pásy těsta potřeme džemem, na jeden naneseme brusinkovou hmotu a přiklopíme druhým - džemem dospod.
Vychlazenou šlehačku ušleháme do tuha a potřeme jí nejprve boky a zbytek naneseme navrch řezů. Ozdobíme strouhanou čokoládou a dáme do lednice, lepší jsou až druhý den, pěkně se rozleží.