Řecký nákyp Pasticio
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 cibule
- 0,5 svazku petrželky
- 2 lžíce oleje
- 200 g hovězího mletého masa
- 200 g vepřového mletého masa
- plechovka loupaných rajčat
- sůl
- pepř
- paprika
- trochu skořice
- 300 g makaronů a nebo kolínek
- 40 g strouhaného parmazánu
- Bešamelová omáčka:
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 200 ml zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- muškátový květ (drcený)
- 2 vejce
Postup Řecký nákyp Pasticio
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme. Půl svazku petrželky nasekáme na jemno. Ve větší pánvi ohřejeme 2 lžíce olivového oleje a podusíme v něm cibuli. Přidáme 400 g mletého hovězího masa a za stálého míchání zprudka opečeme.
K masu přidáme plechovku (425 ml) loupaných rajčat a lžíci protlaku. Směs okořeníme solí, pepřem, paprikou a trochou skořice. Přidáme petrželku a mírně vaříme 15 minut. Kusy rajčat nakrájíme lžící. Necháme vychladnout.
Do osolené vroucí vody vložíme 300 g makaronů a uvaříme je podle návodu na obalu. Těstoviny slijeme, zchladíme je studenou vodou a necháme okapat. Potom je smícháme s 40 g strouhaného parmazánu.
Na bešamelovou omáčku rozpustíme 30 g másla. Vmícháme 30 g hladké mouky a necháme ji zpěnit. Postupně přilijeme 250 ml mléka a 200 ml zeleninového vývaru. Omáčku vaříme asi 3 minuty. Občas mícháme.
Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátem. Hrnec odstavíme. Dvě vejce rozkvedláme se 2 lžícemi studené vody a vmícháme do omáčky. Formu vymažeme, rozprostřeme do ní polovinu makaronů a na ně masovou směs.
Maso překryjeme zbylými makarony a nákyp rovnoměrně potřeme bešamelovou omáčkou. Navrch nasypeme 35 g strouhaného parmazánu. Nákyp pečeme v předehřáté troubě přibližně 50 minut.