Řecký nákyp Pasticio

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 cibule
0,5 svazku petrželky
2 lžíce oleje
200 g hovězího mletého masa
200 g vepřového mletého masa
plechovka loupaných rajčat
sůl
pepř
paprika
trochu skořice
300 g makaronů a nebo kolínek
40 g strouhaného parmazánu
Bešamelová omáčka:
30 g másla
30 g hladké mouky
250 ml mléka
200 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
muškátový květ (drcený)
2 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Půl svazku petrželky nasekáme na jemno. Ve větší pánvi ohřejeme 2 lžíce olivového oleje a podusíme v něm cibuli. Přidáme 400 g mletého hovězího masa a za stálého míchání zprudka opečeme.

  2. K masu přidáme plechovku (425 ml) loupaných rajčat a lžíci protlaku. Směs okořeníme solí, pepřem, paprikou a trochou skořice. Přidáme petrželku a mírně vaříme 15 minut. Kusy rajčat nakrájíme lžící. Necháme vychladnout.

  3. Do osolené vroucí vody vložíme 300 g makaronů a uvaříme je podle návodu na obalu. Těstoviny slijeme, zchladíme je studenou vodou a necháme okapat. Potom je smícháme s 40 g strouhaného parmazánu.

  4. Na bešamelovou omáčku rozpustíme 30 g másla. Vmícháme 30 g hladké mouky a necháme ji zpěnit. Postupně přilijeme 250 ml mléka a 200 ml zeleninového vývaru. Omáčku vaříme asi 3 minuty. Občas mícháme.

  5. Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátem. Hrnec odstavíme. Dvě vejce rozkvedláme se 2 lžícemi studené vody a vmícháme do omáčky. Formu vymažeme, rozprostřeme do ní polovinu makaronů a na ně masovou směs.

  6. Maso překryjeme zbylými makarony a nákyp rovnoměrně potřeme bešamelovou omáčkou. Navrch nasypeme 35 g strouhaného parmazánu. Nákyp pečeme v předehřáté troubě přibližně 50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!