Řecké slané šátečky Spanakopita
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 balení listového těsta (cca 400 g)
- 100 g nakládaných sušených rajčat (okapaných)
- 300 g čerstvého baby špenátu
- 100 g sýru balkánského typu feta
- 3-5 stroužků česneku podle individuální chuti
- 2 vejce
- hladká mouka na vál
- olivový olej
- sůl
Postup Řecké slané šátečky Spanakopita
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek (asi dvě minuty), přidáme špenátové lístky a necháme je zavadnout. Osolíme, odpaříme veškerou tekutinu a necháme prochladnout. Poté nasekáme, přidáme sušená rajčata nakrájená na drobné kousky, pokrájený sýr a jedno vajíčko. Dobře promícháme a klademe doprostřed cca 12 cm v průměru velká kolečka, vykrájená z vyváleného listového těsta.
Šátečky překlopíme, okraje přimáčkneme vidličkou a pomažeme druhým vejcem, které jsme rozšlehali vidličkou.
Šátečky klademe na plech s pečícím papírem a pečeme při 200°C asi dvacet minut.