Řecké křupavé zelí - skvělé
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 hlávka zelí /cca 3 kg/
- 10 žlutých paprik /cca 1 kg/
- 3 červené papriky - na barvu
- 2 -3 lžíce olivového oleje - čím kvalitnější, tím určitě lepší
- 5 česneků nakrájených na kolečka
- Nálev:
- 1 l vody z vaření zelí a papriky
- 3 dl 8% octu
- 2 velké lžíce cukru
- 2 velké lžíce soli
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 20 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 krájené chilli papričky
- 3 lžíce Sweet chilli sauce - vietnamského (moje vylepšení chuti)-nemusíte ho dávat
- 3 lžíce balsamico octa
Postup Řecké křupavé zelí - skvělé
Postup přípravy receptu
-
Nakrájené zelí dáme do velkého hrnce a spaříme 2 l horké vody. Přivedeme k varu na 1 minutu a hned z vody vytáhneme sítkem do misky. Do té samé vody vložíme papriky a vaříme 10 min, až paprika lehce změkne. Opět vytáhneme sítkem do misky.
Zelí a pariky ještě horké spolu smícháme v jedné misce, přidáme nakrájený česnek, olivový olej, promícháme a za tepla je pěchujeme do čistých sklenic.
Z horké vody, která zůstane v hrnci, cca 1 l, uděláme nálev dle výše uvedených surovin. Povaříme 10 minut. Chuť nálevu musí být ostrá, slaná a lehce sladká. Do každé sklenice se vejde tak 1 naběračka nálevu.
Napěchované sklenice zaléváme horkým vroucím nálevem, počkáme 2-3 minuty, až nálev projde na dno sklenice, dolijeme doplna a zavíčkujeme. Necháme vychladnout, víčka se sama zatáhnou.