Řecká líná tyropita - Tempelopita

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

2 hrnky pol. mouky (možná i trochu víc)
2 hrnky hustého jogurtu (pokud bude ovčí, tím líp)
2 vajíčka
3 lžíce oliv. oleje
2 hrnky rozdrobené fety
1,5 hrnku vody
trochu pepře
soli
1/3 hrnku mléko
1 hrnek rozdrobené fety
1 lžíce oliv. oleje (nebo rozpuštěného másla)
trochu oleje
a mouky na vymazání a vysypání plechu

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme troubu na 175°C.

  2. V míse si smícháme vajíčka s jogurtem a vodou. Přidáme ty 2 hrnky fety, oliv. olej a mouku, sůl a pepř. Dobře všechno promícháme, pokud je těsto moc řídké, tak přidáme trochu mouky. Mělo by být zhruba jak na lívance, ne tuhé, ale hustší.

  3. Na vymazaný a vysypaný lech nalijeme těsto, čím nižší, tím lepší. Já to měla na jeden klasický plech a jeden menší.

  4. Teď smícháme ten zbývající hrnek fety, s mlékem a olejem a lžící políváme (tu a tam) povrch pity. Pečeme zhruba 50-60 minut. Je možné, že bude potřeba zhruba deset minut před dopečením, zvednout plech co nejvýš, aby pita chytla barvičku. Ale to záleží už na každé troubě zvlášť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!