Řecká líná tyropita - Tempelopita
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 2 hrnky pol. mouky (možná i trochu víc)
- 2 hrnky hustého jogurtu (pokud bude ovčí, tím líp)
- 2 vajíčka
- 3 lžíce oliv. oleje
- 2 hrnky rozdrobené fety
- 1,5 hrnku vody
- trochu pepře
- soli
- 1/3 hrnku mléko
- 1 hrnek rozdrobené fety
- 1 lžíce oliv. oleje (nebo rozpuštěného másla)
- trochu oleje
- a mouky na vymazání a vysypání plechu
Postup Řecká líná tyropita - Tempelopita
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejeme troubu na 175°C.
V míse si smícháme vajíčka s jogurtem a vodou. Přidáme ty 2 hrnky fety, oliv. olej a mouku, sůl a pepř. Dobře všechno promícháme, pokud je těsto moc řídké, tak přidáme trochu mouky. Mělo by být zhruba jak na lívance, ne tuhé, ale hustší.
Na vymazaný a vysypaný lech nalijeme těsto, čím nižší, tím lepší. Já to měla na jeden klasický plech a jeden menší.
Teď smícháme ten zbývající hrnek fety, s mlékem a olejem a lžící políváme (tu a tam) povrch pity. Pečeme zhruba 50-60 minut. Je možné, že bude potřeba zhruba deset minut před dopečením, zvednout plech co nejvýš, aby pita chytla barvičku. Ale to záleží už na každé troubě zvlášť.