Rajská omáčka s hovězí kližkou a knedlíkem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 0,5 kg hovězí kližky
- 1 ks větší cibule
- 1 ks plechovka (400g) loupaných rajčat Pomodoro Pelati (z Penny)
- ~1/2 krabice z 500g protlaku Passata di Pomodoro (z Penny)
- 1 ks pyramidka koření na Svíčkovou od Vitany (obsahuje: n. koření,pepř,bobek,citr. kůra…)
- 2-3 PL cukru
- 1 ks hovězí bujón
- 1-2 čl Podravka (Kuchárek)
- 1 PL Worcester
- 1 PL hl. mouka
- 2 dl mléka (voda)
- olej
- máslo
- kečup na dochucení
Postup Rajská omáčka s hovězí kližkou a knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Začneme tím, že dáme do DP vyrobit těsto na knedlíky - viz. níže.
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. V širokém kastrolu na oleji a másle zpěníme cibuli, přidáme maso, orestujeme, zalijeme vřící vodou do roviny, přidáme pyramidku, bujón a dusíme do měkka (~80min.). Maso vyjmeme, přidáme pokrájená rajčata z konzervy i se šťávou, protlak dle potřebného množství, Podravku, Worcester, cukr, mléko s rokvedl. moukou a vaříme asi 30min. Poté vyjmeme pyramidku a rozmixujeme tyč. mixérem. Můžeme dochutit Ketchupem, cukrem...V omáčce prohřejeme maso a můžeme podávát.
Knedlíky jak je dělám já: 350g hr. mouky, 150ml vlaž. mléka, 1 vejce, 1/4 balíčku droždí, 1PL oleje, 1/2 čl soli, 1/4 čl cukru, krutonky (rohlík).
Vše dáme do pekárny na prog. těsto (1,5 hod.), po vyjmutí vyválíme (vytáhneme těsto na menší placku, poklademe krutonky, srolujeme, rozdělíme na dva díly, doupravíme do šišek, necháme 15 min. kynout a vaříme v páře 23 minut). Hotové ihned propícháme vidličkou aby unikla pára a nesrazily se.