Quiche z celozrnné mouky s pórkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 250 g celozrnné mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- Nádivka:
- 3 pórky
- 250 ml smetany
- 100 g nastrouhaného eidamu
- oříšek másla
- pepř
- sůl
- 2 vejce celá
- 1 žloutek
Postup Quiche z celozrnné mouky s pórkem
Postup přípravy receptu
-
Začneme přípravou tzv. křehkého těsta. 250 g mouky si vysypeme na přípravnou plochu. Uprostřed si uděláme ďolík, přidáme studené máslo nakrájené na menší kousky, vejce a špetku soli. Vše nožem prosekáme až nám zůstanou žmolky másla obalené moukou. Potom začneme těsto hnětat ručně, ale né moc dlouho aby nám moc nezteplalo.
Hroudu těsta obalíme fólií a dáme do lednice minimálně na 30 minut odpočinout.
Po spaní těsto vyválíme do připravené formy, tak abychom měli okraje cca 2 cm vysoké. Dno těsta propícháme vidličkou.
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka 0,5 cm široké. Ty pak osmahneme na oříšku másla dozlatova na pánvičce stačí 7 minut.
Dvě vejce, žloutek, smetanu, sůl a pepř dáme do misky a prošleháme vidličkou.
Na propíchané těsto dáme pórek, sýr eidam (trochu si ho schováme na horní část) a vše zalijeme smetanou.
Dáme do trouby na 180°C asi 45 minut. Deset minut před koncem můžeme posypat povrch zbytkem sýru.