Chřestový quiche

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto na korpus:
170 g celozrnné špaldové hladké mouky
1/2 lžičky soli
130 g vychlazeného másla
2 lžíce hodně studené vody
Náplň:
4 vejce
150 g ricotty
150 ml mléka
100 g goudy
sůl
pepř
200 g zeleného chřestu

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme se solí, uděláme důlek, do důlku vlijeme dvě lžíce studené vody, přidáme studené ztuhlé máslo nakrájené na malé kostičky a rukama rychle vypracujeme hladké nedrobivé těsto. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme asi na 10 minut chladit.

  2. Z chřestu opatrně odlomíme oschlé konce a je-li třeba, spodní třetinu chřestu oloupeme. Máme-li čerstvý mladý chřest, ani loupat nemusíme. V hrnci přivedeme k varu vodu, vložíme chřest a necháme ho 1 minutu spařit. Pak ho ihned scedíme a necháme vychladnout.

  3. V míse prošleháme vejce s ricottou, mlékem, solí a pepřem. Ze spařeného chřestu odřízneme celé hlavičky a zbytek nakrájíme na asi centimetrová kolečka. Goudu nastrouháme a spolu s nakrájeným chřestem vmícháme do ricottové směsi.

  4. Troubu předehřejeme na 180°C. Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu, dno hustě propícháme vidličkou. Formu vložíme do předehřáté formy a necháme asi 20 minut péct. Pak formu vytáhneme z trouby, na předpečené těsto nalijeme připravenou náplň a formu vrátíme do trouby. Dopékáme ještě asi 30-35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!