Pudink z cukety (květáku)

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 menší květák nebo 1 menší cuketa
2 housky
mléko
1 sklenička (2 dl) strouhaného sýra + další ny posypání
70 g másla + další na hrníčky a polití
2 vejce
100 g salám u nebo šunky (není třeba)
sůl
pepř
muškátový květ
máslo
strouhanku do hrníčků

Postup přípravy receptu

  1. Květák uvaříme do poloměkka a rozebereme na růžičky. Cuketu nakrájíme na kostičky a krátce povaříme. Housky natrháme a namočíme do mléka. Změklé máslo našleháme se žloutky, osolíme, okořeníme, přidáme rozmělněné vymačkané housky. Pořádně promícháme a pak vmícháme opatrně cuketu nebo květák, sýr a nakonec tuhý sníh z bílků.

  2. Hrníčky (ve tvaru báboviček) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme pudikovou hmotou cca do 3/4 výšky. Postavíme ko kastrolu s vodou (měla by sahat do 1/2 až 2/3 výšky), přikryjeme pokličkou a vaříme 30-45 minut. Podle vpichu špejle poznáme, zda je jídlo hotové - nesmí se lepit.

  3. Po vyndání z vodní lázně necháme hrníčky chvíli odpočinout, pak pudink vyklopíme, posypeme sýrem a lehce pokropíme rozehřátým máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!