Pudink z cukety (květáku)
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 menší květák nebo 1 menší cuketa
- 2 housky
- mléko
- 1 sklenička (2 dl) strouhaného sýra + další ny posypání
- 70 g másla + další na hrníčky a polití
- 2 vejce
- 100 g salám u nebo šunky (není třeba)
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- máslo
- strouhanku do hrníčků
Postup Pudink z cukety (květáku)
Postup přípravy receptu
-
Květák uvaříme do poloměkka a rozebereme na růžičky. Cuketu nakrájíme na kostičky a krátce povaříme. Housky natrháme a namočíme do mléka. Změklé máslo našleháme se žloutky, osolíme, okořeníme, přidáme rozmělněné vymačkané housky. Pořádně promícháme a pak vmícháme opatrně cuketu nebo květák, sýr a nakonec tuhý sníh z bílků.
Hrníčky (ve tvaru báboviček) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme pudikovou hmotou cca do 3/4 výšky. Postavíme ko kastrolu s vodou (měla by sahat do 1/2 až 2/3 výšky), přikryjeme pokličkou a vaříme 30-45 minut. Podle vpichu špejle poznáme, zda je jídlo hotové - nesmí se lepit.
Po vyndání z vodní lázně necháme hrníčky chvíli odpočinout, pak pudink vyklopíme, posypeme sýrem a lehce pokropíme rozehřátým máslem.