Pšenično-žitný chleba s černým pivem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 40 g pravidelně krmeného kvásku
- 200 g žitné chlebové mouky
- 180 g vody
- - smícháme a zakryté necháme asi 12 hodin rozkvasit
- Dále:
- 180 g černého piva
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky soli
Postup Pšenično-žitný chleba s černým pivem
Postup přípravy receptu
-
K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto (nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut).
Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5 hodiny - není třeba, aby zdvojnásobilo objem, stačí nárůst o 50%.
Pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučněný stůl, promísíme, popřekládáme (pokud je potřeba, opět podsypeme moukou) a můžeme nechat 20 minut odpočinout.
Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 2-3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení).
Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometeme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku. Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení chleba ještě jednou orosíme.