Pšenično-žitný chléb s omládkem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Omládek:
100 g vlažné vody
necelá lžička sladěnky
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
8-10 g čerstvého droždí
Vše smícháme a zakryté v míse necháme hodinu kynout.
Dále:
220-240 g piva nebo vody
350 g pšeničné chlebové mouky
lžíce žitných otrub
drcený kmín
2 rovné lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto lehce propracujeme a sformujeme bochník, který dáme vykynout do pomoučené ošatky (znovu cca hodinu).

  3. Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, smeteme z něj přebytečnou mouku, bochník postříkáme vodou, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/45-50 mniut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!