Pšenično-žitný chléb s omládkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Omládek:
- 100 g vlažné vody
- necelá lžička sladěnky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 8-10 g čerstvého droždí
- Vše smícháme a zakryté v míse necháme hodinu kynout.
- Dále:
- 220-240 g piva nebo vody
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- lžíce žitných otrub
- drcený kmín
- 2 rovné lžičky soli
Postup Pšenično-žitný chléb s omládkem
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto lehce propracujeme a sformujeme bochník, který dáme vykynout do pomoučené ošatky (znovu cca hodinu).
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, smeteme z něj přebytečnou mouku, bochník postříkáme vodou, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/45-50 mniut).