Pšenično-žitný chléb s kaší
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvasu
- 150 g vody
- 150 g žitné mouky celozrnné jemné
- Kaše:
- 70 g celozrnné mouky pšeničné
- 150 g vřící vody
- Těsto:
- 230 g vody
- 450 g pšeničné chlebové mouky
- 2 a 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
Postup Pšenično-žitný chléb s kaší
Postup přípravy receptu
-
Smícháme suroviny na rozkvas a zakryté necháme 10-12 hodin v teple kvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promícháme a hodinu necháme proběhnout autolýzu (lépe se vyvíjí lepek). Zatím si nachystáme moučnou kaši - vřící vodou v misce zalijeme pšeničnou celozrnku, dobře rozmícháme a lehce rozhrnuté necháme prochladnout.
K těstu v míse přidáme kaši, sůl a kmín a opravdu dobře prohněteme. Necháme vykynout přibližně 1-1,5 hodiny.
Na pomoučněném stole těsto přeložíme, zformujeme bochník a dáme ho vykynout do pomoučněné ošatky - cca 2 hodiny.
Vykynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií, ometneme z něj mouku a dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače. Upečeme v dobře vyhřáté troubě na kameni, při 250 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme na 220 °C a 30 minut dopečeme.