Pšenično - žitné dalamánky s omládkem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 ml vody
8 g droždí
malá lžička Sladěnky
2-3 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky soli
150 žitné mouky celozrnné jemné
270 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Z odměřených a odvážených surovin odebereme 100 ml vlažné vody, droždí, Sladěnku a 130 g hladké mouky, dobře umícháme a necháme 35-45 min v klidu kynout omládek.

  2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

  3. Hotové vytáhneme na stůl, propracujeme, vytvoříme z něj knedlík, který oválíme v mouce a zvrchu zploštíme.

  4. Ostrým nožem nakrájíme díly (měla jsem 6), každý z nich po úhlopříčce hluboko nařízneme a na plechu s pečícím papírem necháme nakynout.

  5. Bez potírání je pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25min). Dalamánky jsou lehounké a křupavé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!