Pšenično - žitné dalamánky s omládkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 250 ml vody
- 8 g droždí
- malá lžička Sladěnky
- 2-3 lžičky drceného kmínu
- 1,5 lžičky soli
- 150 žitné mouky celozrnné jemné
- 270 g hladké mouky
Postup Pšenično - žitné dalamánky s omládkem
Postup přípravy receptu
-
Z odměřených a odvážených surovin odebereme 100 ml vlažné vody, droždí, Sladěnku a 130 g hladké mouky, dobře umícháme a necháme 35-45 min v klidu kynout omládek.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
Hotové vytáhneme na stůl, propracujeme, vytvoříme z něj knedlík, který oválíme v mouce a zvrchu zploštíme.
Ostrým nožem nakrájíme díly (měla jsem 6), každý z nich po úhlopříčce hluboko nařízneme a na plechu s pečícím papírem necháme nakynout.
Bez potírání je pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25min). Dalamánky jsou lehounké a křupavé.