Pšeničné rohlíky (pečivo)
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na omládek:
- 100 ml vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 15 g droždí
- 130 g hladké mouky
- Dále
- 150 ml vody
- 40 g oleje
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 50 g hladké mouky
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- (Je možné dělat i bez omládku, vše smísit najednou, program Těsto - v tom případě vynechejte sladěnku a místo ní dejte lžičku cukru navíc.)
Postup Pšeničné rohlíky (pečivo)
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu (Dort, Koláč, Rychlý) asi 5-7 minut jen umíchat, pak program stopneme a omládek necháme v zavřené pekárně 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a stejným programem, opět bez předehřevu, necháme umíchat těsto. Program stopneme a těsto necháme v zavřené pekárně asi hodinu vykynout.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 8-9 dílků, z každého uděláme bulku a před dalším tvarováním necháme 10 mint odpočinout - s těstem se pak mnohem lépe pracuje, je poddajnější.
Můžeme udělat rohlíky (jako na fotce) nebo jakékoliv jiné tvary - bulky, bagety, uzlíky.
Vytvarované pečivo necháme asi 45 minut kynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, potřeme vejcem, sypneme kmínem - to pro vůni a vložíme upéct do vyhřáté trouby (220°C/15-17 minut, každá trouba peče jinak).
Pečivo je možné potřít třeba jen vodou, kmín na něm bude ale málo držet. Jsou nadýchané, lehounké, voňavé a díky tomu, že nejsou jen z hladké mouky, i sytivější než bílé rohlíky.....