Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 400 g vitálního glutenu (pšeničná bílkovina. Ano je to lepek, ale pokud na něj nemáte alergii, tak je absolutně neškodný. Na tloušťku jdou v pšenici obsažené cukry/škrob, který je při výrobě Seitanu odstraněn)
- 3 lžíce cizrnové mouky (nebo jiná neobilná, např. lněná, pohanková, rýžová... dává se na odlehčení Seitanu)
- 3 lžíce lahůdkového droždí (nutné!)
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce mletého houbového koření (volitelné ale doporučuji, prostě pomeleme sušené houby)
- 300 ml vody (nebo víc, uvidíte časem, jak mokrý nebo suchý Seitan vám vyhovuje)
- 2 cibule (200 g) NEBO 1 lžíce sušené cibule, v tom případě použijeme 500 ml vody
- 1 lžička pepře
- 3 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
Postup Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Postup přípravy receptu
-
Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a rozmixujeme.
Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme ostatní ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.
Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.
Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.
Jakmile začne být těsto pružné, rozdělíme ho na 4 části po 250 g a necháme 10 minut odpočinout
Pak každý bochánek rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř, otočíme a přitlačíme, aby udržel tvar a vkládáme švem dolů do pařáčku. Volíme dostatečně velký hrnec, kousky hodně nabydou. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!
Vaříme v páře 40 minut.
Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.
Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.
Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat. Dobré je také opečené kousky na pánvi zalít omáčkou (barbeque, sweet chilli nebo dle vlastní fantazie)