Čočková polévka na kyselo

Recepty, Polévky

Suroviny

300-500 g velkozrnné čočky
2 i více vajec
1 cibule (velká jako jako ženská pěst)
hladká mouka (kolik je třeba na zahuštění)
sádlo
ocet (podle chuti)
vývar (jedno jaký, popř. 3 kostky hovězího bujónu, já dávám od Maggi)
sůl, pepř (podle chuti)
kdo má rád, může přidat chilli
majoránka
česnek podle chuti
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy

Postup přípravy receptu

  1. Večer předem čočku namočíme do dostatečného množství vody. Přidáme nové koření a bobkový list. Ráno vypijeme kafíčko, slijeme vodu z čočky. Proč? Udělejte to, čočka ve svých slupkách obsahuje tzv. puriny, které podporují onemocnění dnou a kdo ji má, ví, co dokáže. Do hrnce dejte sádlo a na něm orestujte cibuli, co má být nasekaná na drobno. Když začne červenat, přidejte čočku, zalijte čistou vodou nebo vývarem a přidejte koření. Dávám ho do vajíčka na čaj, potom ho v polévce nemusíte hledat. Osolte, přidejte pepř a vařte, dokud čočka nezměkne. Pak přidejte utřený česnek.

  2. Nechte přejít varem. Vezměte tyčový mixér, vyndejte koření a polévku rozmixujte. Ochutnejte, přidejte bujón, pokud je třeba. Klepněte vejce do hrníčku, rozšlehejte vidličkou, vlijte do polévky a nechte vejce srazit. Mouku s vodou rozmíchejte a polévku zahustěte. Kdo to takhle nerad, udělá si jíšku. Pak to vaření trvá déle, než se jíška provaří, polévka se ráda připaluje. Přidáme majoránku, kdo rád, přidá chilli a nakonec dvě lžíce octa. Kdo rád kyselejší, dá více. Doporučuji napřed ochutnat a ocet dávat opravdu podle chuti.

  3. Nandáme na talíře k tomu dobrý chléb a je rychlý oběd na světě. Nikde není napsáno, že si tam kuchařka nebo kuchař nemůže přidat nakrájený páreček a brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!