Pšeničné kváskové bulky se sezamem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- Dále:
- 130 g vody
- 350 g hladké mouky
- 30 g oleje
- 30 g sezamu
- 2 rovné lžičky soli
- 1/3 lžičky jedlé sody
Postup Pšeničné kváskové bulky se sezamem
Postup přípravy receptu
-
Na rozkvas vše dobře rozmícháme a necháme zakryté kvasit asi 12-14 hodin v teplé místnosti.
K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 90 minut rozkynout v teplém prostředí.
Pak těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého vytvarujeme bulku. Všechny bulky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme před pečením nakynout – moje bulky v obýváku, ohřátém krbovými kamny, docela pospíchaly, byly nakynuté už po hodině. Nakynuté a trochu povolené do stran.
Troubu i s dlaždicí jsem zapnula v předstihu, takže jsme fólii s bulkami, potřenými vodou, jen na dlaždici sešoupli – ani pekařskou lopatu netřeba. Pekly se asi 15-20 minut/230-250°C, po prvních pěti minutách pečení jsme je znovu postříkali vodou.