Pšeničné kváskové bulky se sezamem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
Dále:
130 g vody
350 g hladké mouky
30 g oleje
30 g sezamu
2 rovné lžičky soli
1/3 lžičky jedlé sody

Postup přípravy receptu

  1. Na rozkvas vše dobře rozmícháme a necháme zakryté kvasit asi 12-14 hodin v teplé místnosti.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 90 minut rozkynout v teplém prostředí.

  3. Pak těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého vytvarujeme bulku. Všechny bulky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme před pečením nakynout – moje bulky v obýváku, ohřátém krbovými kamny, docela pospíchaly, byly nakynuté už po hodině. Nakynuté a trochu povolené do stran.

  4. Troubu i s dlaždicí jsem zapnula v předstihu, takže jsme fólii s bulkami, potřenými vodou, jen na dlaždici sešoupli – ani pekařskou lopatu netřeba. Pekly se asi 15-20 minut/230-250°C, po prvních pěti minutách pečení jsme je znovu postříkali vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!