Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

600 g jelitového prejtu s kroupama (polotovar ve střevě na tlačenku)
2 lžíce vepřového sádla
3 lžíce nadrobno nakrájených vepřových škvarků
1 menší nadrobno nakrájená cibule
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička sušené majoránky
sůl
mletý pepř na dochucení
dále budeme potřebovat
640 g sterilovaného zelí (1 velká sklenice)
200 ml vody
1 lžíce sádla
1 menší nadrobno nakrájená cibule
1 lžíce hladké mouky
sůl na dochucení
na osobu 2-3 brambory

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme zelí.

  2. Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme cibuli, zasypeme moukou a usmažíme zásmažku. Jakmile cibule s moukou začne zlátnout, odstavíme z ohně a necháme chvíli zchladnout. Poté zalijeme 100ml studené vody, promícháme a do vzniklé zásmažkové kaše přidáme zelí i s nálevem. Znova promícháme a přikryté pokličkou dusíme na slabém plameni 20 minut. Během dušení občas promícháme a podléváme vodou.

  3. Než budeme mít zelí měkké, dáme do vařící, osolené vody vařit oloupané, na polovinu překrojené brambory. Na osobu počítáme 2 a půl kusu střední velikosti. Po 20-ti minutách ostrým nožem, nebo vidličkou vyzkoušíme, jsou-li brambory měkké. Jestli ano, vodu scedíme.

  4. Mezitím si přichystáme prejt. Do kastrolu na rozehřáté sádlo dáme škvarky. Až začnou malinko pouštět tuk, přidáme cibuli, promícháme a cca 3 minuty smažíme.

  5. Dále přidáme nakrájený prejt, podlijeme 2 lžícemi vody a za občasného míchání ode dna necháme slabým varem prejt rozpustit. Pak přidáme všechno koření, znova promícháme a ještě 5 minut podusíme. Podle chuti přisolíme (prejt je mírně nasládlé chuti) a podáváme společně se zelím a bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!