Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 600 g jelitového prejtu s kroupama (polotovar ve střevě na tlačenku)
- 2 lžíce vepřového sádla
- 3 lžíce nadrobno nakrájených vepřových škvarků
- 1 menší nadrobno nakrájená cibule
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl
- mletý pepř na dochucení
- dále budeme potřebovat
- 640 g sterilovaného zelí (1 velká sklenice)
- 200 ml vody
- 1 lžíce sádla
- 1 menší nadrobno nakrájená cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl na dochucení
- na osobu 2-3 brambory
Postup Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme zelí.
Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme cibuli, zasypeme moukou a usmažíme zásmažku. Jakmile cibule s moukou začne zlátnout, odstavíme z ohně a necháme chvíli zchladnout. Poté zalijeme 100ml studené vody, promícháme a do vzniklé zásmažkové kaše přidáme zelí i s nálevem. Znova promícháme a přikryté pokličkou dusíme na slabém plameni 20 minut. Během dušení občas promícháme a podléváme vodou.
Než budeme mít zelí měkké, dáme do vařící, osolené vody vařit oloupané, na polovinu překrojené brambory. Na osobu počítáme 2 a půl kusu střední velikosti. Po 20-ti minutách ostrým nožem, nebo vidličkou vyzkoušíme, jsou-li brambory měkké. Jestli ano, vodu scedíme.
Mezitím si přichystáme prejt. Do kastrolu na rozehřáté sádlo dáme škvarky. Až začnou malinko pouštět tuk, přidáme cibuli, promícháme a cca 3 minuty smažíme.
Dále přidáme nakrájený prejt, podlijeme 2 lžícemi vody a za občasného míchání ode dna necháme slabým varem prejt rozpustit. Pak přidáme všechno koření, znova promícháme a ještě 5 minut podusíme. Podle chuti přisolíme (prejt je mírně nasládlé chuti) a podáváme společně se zelím a bramborem.