Pórkový krém
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 pórek
- 1 cibule
- trocha pažitky (sušené nebo čerstvé)
- sůl
- 1 lžička podravky nebo vegety
- sušený česnek (nebo stroužek čerstvého)
- 1 l vody
- půl kostky slepičího nebo zeleninového bujonu (možno i celá)
- mléko
- hladká mouka na zatřepání
- olej
Postup Pórkový krém
Postup přípravy receptu
-
Dáme si na dno hrnce olej a rozehřejeme. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli a až bude olej dostatečně rozehřátý, vhodíme do něj cibuli a lehce osmažíme.
Pórek si nakrájíme na kolečka a vhodíme k cibulce. Lehce osolíme, posypeme česnekem a pažitkou (já měla sušený česnek i pažitku). Chvíli mícháme a opékáme.
V horké vodě si rozmícháme bujon, poté jím cibuli s pórkem zalijeme a dusíme pod pokličkou asi cca 10-15 minut. Potom odstavíme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno. Poté můžeme ještě slít přes síto, aby byl krém jemnější. Dáme znovu na plotnu a zahřejeme.
V troše mléka si zamícháme hladkou mouku na cca 200 ml mléka jsem dala asi 3 kávové lžičky, a protřepeme (v shakeru nebo láhvi), pak vmícháme do polévky. Necháme lehce provařit a dochutíme podravkou a dle potřeby solí.
Podáváme s opečený chlebem nebo koupenými polévkovými kuličkami a strouháme sýrem dle chuti.