Křenová omáčka s červenou řepou

Recepty, Omáčky

Suroviny

400 g vepřové plece, na kostky pokrájené
sůl
pepř mletý
olej nebo sádlo
1 cibule - větší
300 g červené řepy oloupané, hrubě nastrouhané
4-5 lžic strouhaného čerstvého křenu (dle jeho chuti a síly)
cca 300 ml vývaru
200 g husté zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova.

  2. Poté přidáme nastrouhanou řepu (cca 50-80 gramů ponecháme stranou), přilijeme vývar, jen tolik, aby maso a řepa byly ponořené a pod poklicí dusíme téměř doměkka.

  3. Když je maso téměř měkké, přisypeme zbylou řepu, jemně nastrouhaný čerstvý křen dle chuti a dodusíme doměkka. Takto připravenou omáčku můžeme ještě dle chuti dosolit či opepřit a odstavíme z ohně.

  4. Do omáčky vmícháme (již bez vaření!) zakysanou smetanu, kterou jsme nechali venku z chladničky ohřát na pokojovou teplotu a podáváme.

  5. Podáváme nejlépe s kynutým nebo houskovým knedlíkem, dozdobíme čerstvě nastrouhaným křenem.

  6. Omáčka se dá připravit i ze smetany ke šlehání, která se před koncem vaření nalije do omáčky, omáčka se ještě zahustí hladkou moukou (rozmíchaná v malém množství studené vody nebo ve vlité smetaně), krátce se provaří a dochutí dle chuti troškou octa.

  7. Vepřové maso můžeme nahradit drůbežím (krůtím, kuřecím) či králičím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!