Křenová omáčka s červenou řepou
Recepty, OmáčkySuroviny
- 400 g vepřové plece, na kostky pokrájené
- sůl
- pepř mletý
- olej nebo sádlo
- 1 cibule - větší
- 300 g červené řepy oloupané, hrubě nastrouhané
- 4-5 lžic strouhaného čerstvého křenu (dle jeho chuti a síly)
- cca 300 ml vývaru
- 200 g husté zakysané smetany
Postup Křenová omáčka s červenou řepou
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova.
Poté přidáme nastrouhanou řepu (cca 50-80 gramů ponecháme stranou), přilijeme vývar, jen tolik, aby maso a řepa byly ponořené a pod poklicí dusíme téměř doměkka.
Když je maso téměř měkké, přisypeme zbylou řepu, jemně nastrouhaný čerstvý křen dle chuti a dodusíme doměkka. Takto připravenou omáčku můžeme ještě dle chuti dosolit či opepřit a odstavíme z ohně.
Do omáčky vmícháme (již bez vaření!) zakysanou smetanu, kterou jsme nechali venku z chladničky ohřát na pokojovou teplotu a podáváme.
Podáváme nejlépe s kynutým nebo houskovým knedlíkem, dozdobíme čerstvě nastrouhaným křenem.
Omáčka se dá připravit i ze smetany ke šlehání, která se před koncem vaření nalije do omáčky, omáčka se ještě zahustí hladkou moukou (rozmíchaná v malém množství studené vody nebo ve vlité smetaně), krátce se provaří a dochutí dle chuti troškou octa.
Vepřové maso můžeme nahradit drůbežím (krůtím, kuřecím) či králičím.