Kotletky v cidru s jablky a šalvějí
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 vepřové kotlety
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- 2 jablka nakrájená na osminky
- 1 lžička čerstvé nebo 1/2 lžičky sušené šalvěje
- 250 ml cidru
- trochu olivového oleje
- trochu másla na opékání
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- asi 150 ml smetany nebo tekuté šlehačky
Postup Kotletky v cidru s jablky a šalvějí
Postup přípravy receptu
-
Kotlety bez naklepání osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Na směsi másla a oleje opečeme, aby se zatáhly.
Narovnáme je do malého pekáčku nebo zapékací nízké misky, ideální by byla remoska a posypeme sekanou čerstvou nebo drcenou sušenou šalvějí.
Kousky jablek opečeme na zbylém výpeku z masa, přidáme do pekáčku ke kotletám.
Na pánev do výpeku vlijeme cidr, odvaříme přípečky a vlijeme na maso s jablky. Zakryjeme a pečeme v troubě nejdříve při 160°C asi 35 minut, aby se maso pěkně udusilo a pak odkryjeme, můžeme podle potřeby ještě podlít cidrem nebo vývarem a při 220°C pečeme na barvu.
Měkké maso i s jablky vyjmeme, dáme do tepla, šťávu vydusíme na tuk, vmícháme do ní hořčici a smetanu a ještě provaříme. Podávala jsem s polentou, ale umím si k tomu představit i šťouchané brambory nebo rýži. A samozřejmostí je mísa zeleninového salátu.