Pórkový kotlet se šunkou Stenly
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 kotlety s kostí
- sůl
- pomerančový pepř
- uzená paprika
- granulovaný česnek
- 1/4 ks nakrájeného pórku
- 1 ks velké cibule
- 200 ml vývaru
- 300 g kvalitní šunky (nakrájené na kostky)
- 4 plátky goudy
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 lžička oleje
- 100 g česnekového boku nebo anglicé slaniny
- dip:
- kysaná smetana
- sůl
- stroužek rozetřeného česneku
Postup Pórkový kotlet se šunkou Stenly
Postup přípravy receptu
-
Plátky kotlet naklepeme a trochu odřízneme od kosti a nakrojíme aby se nekroutily. Opepříme pomerančovým pepřem, posypeme granulovaným česnekem a uzenou paprikou a maličko osolíme. Protáhneme v hladké mouce.
Do zapékací mísy dáme nakrájený pórek, cibuli a část šunky cca 1/4 z uvedeného množství. Na pánvi rozpálíme lžičku oleje a vložíme na jemné kostičky nakrájený česnekový bok a osmahneme. Vložíme kotlety a opečeme aby se zatáhly.
Ty poté vložíme do zapékací mísy na cibuli s pórkem. Do pánve se zbylým tukem nasypeme zbytek hladké mouky a osmahneme a zalijeme vývarem, vložíme prohřát šunkové kostky.
Vzniklý sos nalijeme na kotlety a na to položíme goudu. Dáme do trouby na 200°C na 15-20 minut. Pečeme dorůžova. Podáváme s hranolky či pečeným bramborem a dipem. Lze i s rýží, kaší (bez dipu).