Páj s pudinkovým (tvarohovým) krémem a ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g tuku typu Ceres Soft (Omega)
- 8 kávových lžiček studené vody
- špetka soli
- Pudinkový krém:
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 4 dl mléka
- 2-3 lžíce cukru
- kousek másla
- rum (nebo likér - třeba medovina)
- Tvarohový krém:
- 30 g pudinkového prášku
- 2,5 dl mléka
- 200 g tvarohu (Jihočeský polotučný)
- kousek másla
- cukr (případně vanilkový cukr)
- čerstvé ovoce (nebo kompotované)
- želatinová poleva (stačí 1/2 z 125 ml vody)
Postup Páj s pudinkovým (tvarohovým) krémem a ovocem
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme těsto (lze elektrickými metlami), rozválíme ho a vyložíme jím suchou kulatou koláčovou formu. Vložíme na půl hodiny do lednice (těsto se při pečení tolik nestáhne). Pak probodáme dno vidličkou, aby se při pečení nezdvihalo a upečeme.
Uvaříme si oslazený pudink a do ještě teplého zašleháme kousek másla a rum. V případě tvarohové náplně zašleháme tvaroh.
Vychladlý korpus naplníme krémem. Já ho nechávám ve formě, protože koláč je hodně křehký. Na krém naaranžujeme bohatě ovoce, které vybereme podle roční doby: v časném létě jahody, nyní k podzimu hroznové víno a nektarinky, v zimě kompot (broskve, ananas ad.).
Z vody nebo kompotové šťávy uvaříme želatinovou polevu a ovoce chladnoucí želatinou buď přelijeme nebo přeleštíme štětečkem. Po zchladnutí uložíme minimálně na 24 hodin do lednice.