Páj s pudinkovým (tvarohovým) krémem a ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
200 g hladké mouky
100 g tuku typu Ceres Soft (Omega)
8 kávových lžiček studené vody
špetka soli
Pudinkový krém:
1 vanilkový pudinkový prášek
4 dl mléka
2-3 lžíce cukru
kousek másla
rum (nebo likér - třeba medovina)
Tvarohový krém:
30 g pudinkového prášku
2,5 dl mléka
200 g tvarohu (Jihočeský polotučný)
kousek másla
cukr (případně vanilkový cukr)
čerstvé ovoce (nebo kompotované)
želatinová poleva (stačí 1/2 z 125 ml vody)

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto (lze elektrickými metlami), rozválíme ho a vyložíme jím suchou kulatou koláčovou formu. Vložíme na půl hodiny do lednice (těsto se při pečení tolik nestáhne). Pak probodáme dno vidličkou, aby se při pečení nezdvihalo a upečeme.

  2. Uvaříme si oslazený pudink a do ještě teplého zašleháme kousek másla a rum. V případě tvarohové náplně zašleháme tvaroh.

  3. Vychladlý korpus naplníme krémem. Já ho nechávám ve formě, protože koláč je hodně křehký. Na krém naaranžujeme bohatě ovoce, které vybereme podle roční doby: v časném létě jahody, nyní k podzimu hroznové víno a nektarinky, v zimě kompot (broskve, ananas ad.).

  4. Z vody nebo kompotové šťávy uvaříme želatinovou polevu a ovoce chladnoucí želatinou buď přelijeme nebo přeleštíme štětečkem. Po zchladnutí uložíme minimálně na 24 hodin do lednice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!