Kuřecí vše v jednom
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 3 kuřecí řízky (prsní nebo stehenní)
- 8 brambor
- 200 g tvrdého sýru (nejlépe blaťáckého zlata nebo jiný s větším obsahem tuku, který se bude dobře zapékat)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 0,5 l silného vývaru z kvalitního gelového bujónu
- koření na kuřecí maso dle chuti které se hodí
- cca 1 polévková lžíce sladké papriky
- velká hrst posekaného libečku
- (který tomu propůjčí jedinečnou chuť a vůni)
- sůl
Postup Kuřecí vše v jednom
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky silné cca 0,5 cm. Poklademe jimi dno zapékací misky nebo pekáčku a mírné osolíme. Gelový bujón rozpustíme ve vroucí vodě.
Kuřecí maso očistíme, okrájíme přebytečný tuk, nakrájíme na kousky, mírně osolíme, posypeme kořením a sladkou paprikou, pokud ji již kořenící směs neobsahuje. Také pokud kořenící směs obsahuje již sůl, nesolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek posekáme, sýr nahrubo nastrouháme.
Na plátky brambor dáme maso, na maso rozprostřeme cibuli, česnek a libeček a posypeme hustě nastrouhaným sýrem, zaprášíme sladkou paprikou a vše zalijeme vývarem asi tak do poloviny výšky masa. Přiklopíme nebo zabalíme alobalem a dáme do trouby rozpálené na 200°C. Pečeme cca 30 minut, poté odklopíme poklici nebo sundáme alobal a dopečeme do zlatova. Pokud by bylo vývaru v pekáčku příliš, trochu jej odebereme. Ale měl by se skoro všechen vstřebat do pokrmu.