Pomerančový sirup (a jiné)
Recepty, NápojeSuroviny
- Základní sirup:
- 750 ml vody
- 1 kg cukru krupice
- pomerančová tresť
- 8 chemicky neošetřených a dobře omytých pomerančů
Postup Pomerančový sirup (a jiné)
Postup přípravy receptu
-
Napřed si z dobře omytých pomerančů v teplé vodě odkrojíme pouze oranžovou povrchovou kůru a dáme ji do menšího hrnce a zakryjeme pokličkou (aby nám nevyprchaly aromatické látky).
Na základní sirup nasypeme do 750 ml vlažné vody 1 kg cukru krupice a mícháme, až se cukr úplně rozpustí.
Poté cukerný roztok přivedeme k varu a povaříme jej 10 minut (ne déle!). Pokud bychom sirup vařili o 2-3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by. V době varu se na povrchu tvoří pěna, kterou musíme naběračkou sbírat.
Nyní do uvařeného základního sirupu (horkého) vložíme kůru a necháme krátce přejít varem.
Potom závar ihned odstavíme, zakryjeme poklicí a necháme 30 minut stát.
Prochladlý sirup prolijeme jemným cedníkem a buď hned upotřebíme, nebo dokonale vychladlý nalijeme do lahví a zazátkujeme.
Sirupy skladujeme raději v tmavých menších sklenicích, aby se častým otvíráním nezačal kazit. Otevřené láhve skladujeme nejlépe v chladničce.