Pomerančový sirup (a jiné)

Recepty, Nápoje

Suroviny

Základní sirup:
750 ml vody
1 kg cukru krupice
pomerančová tresť
8 chemicky neošetřených a dobře omytých pomerančů

Postup přípravy receptu

  1. Napřed si z dobře omytých pomerančů v teplé vodě odkrojíme pouze oranžovou povrchovou kůru a dáme ji do menšího hrnce a zakryjeme pokličkou (aby nám nevyprchaly aromatické látky).

  2. Na základní sirup nasypeme do 750 ml vlažné vody 1 kg cukru krupice a mícháme, až se cukr úplně rozpustí.

  3. Poté cukerný roztok přivedeme k varu a povaříme jej 10 minut (ne déle!). Pokud bychom sirup vařili o 2-3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by. V době varu se na povrchu tvoří pěna, kterou musíme naběračkou sbírat.

  4. Nyní do uvařeného základního sirupu (horkého) vložíme kůru a necháme krátce přejít varem.

  5. Potom závar ihned odstavíme, zakryjeme poklicí a necháme 30 minut stát.

  6. Prochladlý sirup prolijeme jemným cedníkem a buď hned upotřebíme, nebo dokonale vychladlý nalijeme do lahví a zazátkujeme.

  7. Sirupy skladujeme raději v tmavých menších sklenicích, aby se častým otvíráním nezačal kazit. Otevřené láhve skladujeme nejlépe v chladničce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!