Bigos v pomalém hrnci
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 200 g kysaného zelí
- 200 g hlávkového zelí
- 100 g Královské klobásy
- 100 g králičího masa (stehno např.)
- 100 g kuřecí skelet
- 100 g vepřové kotlety
- 100 g hovězího (já měla líčka)
- Hrst sušených hub (nemusí nutně být) - nenamáčíme je
- 1 cibule
- 2 dcl červeného vína
- 1 PL sádla se
- škvarky
- Po špetkách koření
- oregana
- pepře
- drceného kmínu
- uzené papriky
- pálivé papriky (lze i chilli)
Postup Bigos v pomalém hrnci
Postup přípravy receptu
-
Čerstvé zelí nakrouháme, kysané překrájíme na kousky. Klobásku nakrájíme na kolečka, ostatní maso na kousky. Cibuli nasekáme na hrubé kostky. Maso obalíme v uvedené směsi koření.
Dno hrnce vytřeme sádlem se škvarky. Vložíme cibuli a obě zelí se sušenými houbami – houby nenamáčíme. Na zelí vložíme maso.
Zalijeme vínem.
Pomalíme na druhém stupni 4 hodiny, dle potřeby čas přidáme do požadované měkkosti.
Dochutíme, promícháme, hrnec vypneme a necháme 10 minut na dokonalé propojení chutí.
Bigos je dobré nechat aspoň 24 hodin uležet. Ale jelikož je to, aspoň u nás, jídlo na víc dní, tak se prostě uleží. Větší jedlíci k bigosu přikusují chléb.