Bigos podle Majky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 5 kg kysaného zelí
- 1 větší hlávka bílého zelí
- 4 kg vepřových kostí (které zůstaly z krkovičky a kotlety, ale s dostatkem masa, ne ohlodané!)
- 1 kg vepřového plecka
- 1/2 kg uzeného masa(bůček, krkovice)
- 1/2 kg klobásek
- 1/2 kg měkkého salámu
- 420 g protlaku
- 5-6 bobkových listů
- 10 kuliček nového koření
- sůl
- pepř
Postup Bigos podle Majky
Postup přípravy receptu
-
Hlávku bílého zelí nakrouhám, osolím, opepřím a zvlášť uvařím.
Do velkého hrnce (na toto množství surovin jsem použila 30- ti litrový) na dno dám veškeré kosti, na ně kysané zelí (podle potřeby propláchnout, aby nebylo kyselé až moc), přidám veškeré koření a pokrájenou plec a uzené maso vložím na zelí, zaleju to asi 1 a 1/2 litrem vody.
Bez míchání dusím tak 1,5-2 hodiny, prostě do doby, kdy se maso z kostí dá obrat. Až se tak stane, kosti vytáhnu vychladit.
Nakrájím veškerou uzeninu na kousky a vložím do kysaného zelí a přidám uvařené hlávkové zelí, protlak a řádně promíchám a povařím.
Mezi tím oberu maso od kostí, které vrátím do bigosu. Dochutím pouze solí a pepřem.
Nikdy jsem do bigosu nedávala houby, víno, švestky.... Nejlepší se dělá bigos po zabíjačce, to je potom kvalita. Tak mě to naučila maminka.