Kouzelný pomerančový / citronový koláč (dort)

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
120 cukru krupice
1 vanilkový cukr
110 g rozpuštěného másla
120 g hladké mouky
pomerančová kůra z jednoho pomeranče nebo citronu
470 ml vlažného plnotučného mléka
sůl na špičku nože
máslo na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a necháme stranou. Žloutky vyšleháme s cukry a jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou (pomeranč nejlépe v bio kvalitě) do pěny. Pak zašleháme vlažné rozpuštěné máslo a mouku. Do směsi přiléváme vlažné mléko a vše dobře promícháme do hladké, tekutější konzistence. Pak přijde na řadu sníh z bílků, který již nezašleháváme, ale řádně metlou vmícháme do řídké směsi.

  2. Koláčovou (33 cm) nebo dortovou formu (22 cm), případně pekáček (to záleží jak vysoký chceme zákusek mít), vymažeme máslem, směs do ní nalijeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme dozlatova, vyzkoušíme kuchyňskou jehlou, která musí zůstat po vyndání čistá. Po zchladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

  3. Pokud budeme chtít dělat koláč/dort citronový, postup bude úplně stejný jako u pomerančového, jen kůru použijeme z citronu. Oba koláče jsou výborné, chuť si zvolíme podle svého.

  4. Já pekl v remosce, průměr 33 cm 37 minut. Velikost formy můžeme použít i menší, tím bude koláč vyšší a tím se více podobat dortu. To už záleží na každém, jakou formu zvolí, efekt tří vrstev bude znatelný v obou případech.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!