Kouzelný pomerančový / citronový koláč (dort)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 120 cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 110 g rozpuštěného másla
- 120 g hladké mouky
- pomerančová kůra z jednoho pomeranče nebo citronu
- 470 ml vlažného plnotučného mléka
- sůl na špičku nože
- máslo na vymazání formy
Postup Kouzelný pomerančový / citronový koláč (dort)
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a necháme stranou. Žloutky vyšleháme s cukry a jemně nastrouhanou pomerančovou kůrou (pomeranč nejlépe v bio kvalitě) do pěny. Pak zašleháme vlažné rozpuštěné máslo a mouku. Do směsi přiléváme vlažné mléko a vše dobře promícháme do hladké, tekutější konzistence. Pak přijde na řadu sníh z bílků, který již nezašleháváme, ale řádně metlou vmícháme do řídké směsi.
Koláčovou (33 cm) nebo dortovou formu (22 cm), případně pekáček (to záleží jak vysoký chceme zákusek mít), vymažeme máslem, směs do ní nalijeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme dozlatova, vyzkoušíme kuchyňskou jehlou, která musí zůstat po vyndání čistá. Po zchladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Pokud budeme chtít dělat koláč/dort citronový, postup bude úplně stejný jako u pomerančového, jen kůru použijeme z citronu. Oba koláče jsou výborné, chuť si zvolíme podle svého.
Já pekl v remosce, průměr 33 cm 37 minut. Velikost formy můžeme použít i menší, tím bude koláč vyšší a tím se více podobat dortu. To už záleží na každém, jakou formu zvolí, efekt tří vrstev bude znatelný v obou případech.