Pomerančový piškotový moučník
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hladké mouky
- 1 a půl lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
- 150 g změklého mála
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
- 3 velká vejce
- 150 ml mléka
- šťáva ze dvou pomerančů (cca 90-100 ml)
- 140 g cukru krupice (nebo přiměřeně stevie)
- tuk a mouka na formu
- Na ozdobu:
- 2 PL pomerančové marmelády
- (dál viz poznámka)
- 1 pomeranč - chemicky neošetřený
- 100 g cukru (nebo trochu stevie)
- 100 ml vody
Postup Pomerančový piškotový moučník
Postup přípravy receptu
-
Mouku se sodou (nebo s práškem do pečiva) prosejeme do mísy a vmícháme nastrouhanou pomerančovou kůru. Celá vejce ušleháme se změklým máslem a cukrem (nebo stevií) do pěny.
Postupně přidáváme směs mouky se sodou a kůrou z pomeranče a pomalu přiléváme mléko a pomerančovou šťávu.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů v rozehřáté troubě. Zkoušíme špejlí, zda je těsto dobře propečené. Piškot necháme cca 10 minut chladnout na mřížce a pak vyklopíme.
Nakrájíme mezitím pomeranč na plátky.
V kastrůlku rozehřejeme marmeládu s pomerančovou šťávou se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu.
V pánvi svaříme vodu s cukrem, zamícháme, přidáme plátky pomeranče a vaříme cca 25 minut, až plátky pomeranče zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče naaranžujeme na moučník a dáme do chladu.