Pomerančový piškotový moučník

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
1 a půl lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
150 g změklého mála
kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
3 velká vejce
150 ml mléka
šťáva ze dvou pomerančů (cca 90-100 ml)
140 g cukru krupice (nebo přiměřeně stevie)
tuk a mouka na formu
Na ozdobu:
2 PL pomerančové marmelády
(dál viz poznámka)
1 pomeranč - chemicky neošetřený
100 g cukru (nebo trochu stevie)
100 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Mouku se sodou (nebo s práškem do pečiva) prosejeme do mísy a vmícháme nastrouhanou pomerančovou kůru. Celá vejce ušleháme se změklým máslem a cukrem (nebo stevií) do pěny.

  2. Postupně přidáváme směs mouky se sodou a kůrou z pomeranče a pomalu přiléváme mléko a pomerančovou šťávu.

  3. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme cca 50 minut na 170 stupňů v rozehřáté troubě. Zkoušíme špejlí, zda je těsto dobře propečené. Piškot necháme cca 10 minut chladnout na mřížce a pak vyklopíme.

  4. Nakrájíme mezitím pomeranč na plátky.

  5. V kastrůlku rozehřejeme marmeládu s pomerančovou šťávou se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu.

  6. V pánvi svaříme vodu s cukrem, zamícháme, přidáme plátky pomeranče a vaříme cca 25 minut, až plátky pomeranče zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče naaranžujeme na moučník a dáme do chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!