Škubánky s pohankou

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

700 g brambor typu C
100 g pohanky
100 g polohrubé mouky
sůl
sádlo
K podávání:
anglická slanina
cibule
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme brambory a dáme vařit do osolené vody. Vody dáme trošičku více, než obvykle. Z uvařených brambor slijeme do jiného kastrůlku asi hrnek vody a přivedeme k varu. Přisypeme pohanku, zamícháme a odstavíme. Hrnec s pohankou zabalíme do utěrky a vložíme do peřin na cca 20 minut. V bramborách by měla zůstat asi do 1/3 brambor voda.

  2. Brambory trochu rozšťoucháme, druhým koncem vařečky uděláme důlky a zasypeme moukou. Hrnec dáme na nejslabší plamen a necháme mouku propařit. Mezitím vyškvaříme nakrájenou slaninu a orestujeme na ní dozlatova nakrájenou cibuli.

  3. Pohanku zamícháme, pokud tam zbyla voda, scedíme a přidáme k propařeným bramborám. Vše pořádně promícháme do co nejvíc hladké kaše. Lžíci namáčíme v rozpuštěném sádla a tvarujeme pomocí druhé lžíce škubánky (noky). Ukládáme na talíř a poléváme horkou a křupavou slaninou s cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!