Pomalu pečená vepřová plec na způsob bratislavské
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové plece
- 2 cibule
- 1 uvařená mrkev
- kousek uvařeného celeru
- lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajského protlaku
- cca 500 ml vývaru nebo vody
- hrnek mléka
- 100 ml smetany
- pár kapek citronové šťávy
- 1-2 sterilované okurky
- cca 3 lžíce sterilovaného hrášku
- sůl
- pepř
Postup Pomalu pečená vepřová plec na způsob bratislavské
Postup přípravy receptu
-
Maso můžeme péct vcelku jen tak, ale je lepší ho osolit, opepřit a srolovat do rolády. Upevníme a svážeme ho potravinářským provázkem. Rozehřejeme sádlo a maso zprudka ze všech stran opečeme. Vytáhneme ho a do hrnce dáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova.
Přidáme protlak a po krátkém orestování vrátíme maso. Podlijeme ho vývarem nebo vodou Tak, aby bylo do poloviny ponořené a přikryjeme poklicí. Pečeme na 140 stupňů cca dvě hodiny i více. Maso musí být úplně měkké. Občas polijeme výpekem a podle potřeby podléváme.
Měkké maso vytáhneme, zbavíme provázku a uchováváme v teple. V mléce rozmícháme mouku a přidáme k základu. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Přilijeme smetanu a necháme krátce probublat.
Nakonec do máčky přidáme podle chuti citronovou šťávu a na malé kousky nakrájenou mrkev, celer, okurky a hrášek. Vše prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, případně špetkou cukru. Podáváme porci omáčky s plátky masa a knedlíky nebo těstovinami.