Pomalu pečená kližka v hořčično-pepřové omáčce

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

800 g kližky
2 cibule
2 lžíce hořčice
1 lžička hořčičného semínka
4-5 stroužků česneku
lžíce sádla
vývar nebo voda (ale vývar dá chuť)
mletý kmín
---
2 lžíce sádla nebo másla
2 lžíce hladké mouky
2-3 lžičky zeleného pepře (nakládaný)
lžička hořčičného semínka
mléko+ smetana
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme jednu drobně nakrájenou cibuli, česnek a hořčicí. Očištěnou kližku osolíme a okmínujeme. Potřeme připravenou směsí. Druhou cibuli nakrájíme nahrubo a dáme do pekáče. Přidáme maso, sádlo a podlijeme tak do poloviny vývarem nebo vodou. Přikryjeme a pečeme pomalu na 150 st. asi 3-3,5 hodiny doměkka. Během pečení přeléváme výpekem a před koncem zvýšíme teplotu na 220 st.

  2. Měkké maso vytáhneme a uložíme do tepla. Z pekáčku setřeme výpek ze stran pekáčku a přecedíme. Pokud možno, ještě propasírujeme zbytek z výpeku. Na sádle nebo másle orestujeme mouku se zeleným pepřem a hořčičnými semínky. Zalijeme scezeným výpekem a podle potřeby zředíme mlékem. Přivedeme k varu.

  3. Omáčku provaříme asi deset minut a zjemníme smetanou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, případně malou špetkou cukru. Odpočinuté maso nakrájíme na plátky a můžeme ho vložit do omáčky. Společně prohřejeme a podáváme s těstovinami, knedlíky, noky nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!