Pomalu pečená kližka v hořčično-pepřové omáčce
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800 g kližky
- 2 cibule
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžička hořčičného semínka
- 4-5 stroužků česneku
- lžíce sádla
- vývar nebo voda (ale vývar dá chuť)
- mletý kmín
- ---
- 2 lžíce sádla nebo másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2-3 lžičky zeleného pepře (nakládaný)
- lžička hořčičného semínka
- mléko+ smetana
- čerstvě mletý pepř
Postup Pomalu pečená kližka v hořčično-pepřové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Smícháme jednu drobně nakrájenou cibuli, česnek a hořčicí. Očištěnou kližku osolíme a okmínujeme. Potřeme připravenou směsí. Druhou cibuli nakrájíme nahrubo a dáme do pekáče. Přidáme maso, sádlo a podlijeme tak do poloviny vývarem nebo vodou. Přikryjeme a pečeme pomalu na 150 st. asi 3-3,5 hodiny doměkka. Během pečení přeléváme výpekem a před koncem zvýšíme teplotu na 220 st.
Měkké maso vytáhneme a uložíme do tepla. Z pekáčku setřeme výpek ze stran pekáčku a přecedíme. Pokud možno, ještě propasírujeme zbytek z výpeku. Na sádle nebo másle orestujeme mouku se zeleným pepřem a hořčičnými semínky. Zalijeme scezeným výpekem a podle potřeby zředíme mlékem. Přivedeme k varu.
Omáčku provaříme asi deset minut a zjemníme smetanou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, případně malou špetkou cukru. Odpočinuté maso nakrájíme na plátky a můžeme ho vložit do omáčky. Společně prohřejeme a podáváme s těstovinami, knedlíky, noky nebo rýží.