Polévka z tresky s chlebovými krutony

Recepty, Polévky

Suroviny

200 g tresky - chlazený filet bez kůže
1 mrkev - menší
1 stonek řapíkatého celeru + mladá nať
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
muškátový květ na špičku lžičky
1 větší stroužek česneku
cca 500 ml vývaru
sůl
pepř mletý
1-1,5 krajíce chleba

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený řapík celeru. Po osmažení přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit, přidáme muškátový květ jemně nasekaný česnek, promícháme a zalijeme vývarem.

  2. Do polévky vložíme filet tresky v celku, polévku dochutíme solí a pepřem a vaříme cca 8 - 10 minut, do změknutí zeleniny a ryby. Z polévky vyndáme rybí filet o něco dříve na talíř, kde ho rozebereme na menší dílky a případně z něj i odstraníme kosti, které by mohly v rybím filetu být.

  3. Chléb pokrájíme na kostičky a dáme ho nasucho (nebo zakápnutý olivovým olejem) opéct do rozpálené pánve dozlatova, za častého míchání. Pro vůni můžeme do pánve přihodit snítku tymiánu nebo stroužek rozmáčknutého česneku.

  4. Polévku případně ještě dle vlastní chuti dochutíme, vrátíme do ní kousky masa, přidáme nasekané mladé lístky řapíkatého celeru a můžeme podávat.

  5. Podáváme s osmaženými chlebovými nebo houskovými krutony, které jsme si osmažili dozlatova během vaření polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!