Polévka z grilovaných paprik
Recepty, PolévkySuroviny
- 3 velké červené papriky
- 1 středně velká cibule
- 3 neloupané stroužky česneku
- olivový olej
- 2 bobkové listy
- svazek tymiánu je možné nahradit oreganem
- sůl
- pepř
- doporučuji přidat špetku chilli (pouze dospělým)
- špetka cukru (ideálně Muscovado)
- řecký jogurt nebo kysaná smetana
- čerstvé bylinky na zdobení
Postup Polévka z grilovaných paprik
Postup přípravy receptu
-
Papriky dejte pod rozpálený gril nebo do trouby, průběžně otáčejte, tak, aby se na celé ploše udělaly jakoby puchýřky, které klidně můžou být i černé. Papriky ihned po vytažení z trouby vložte do mikrotenového sáčku a uzavřete, aby se zapařily. Částečně vychladlé papriky vyjměte ze sáčku a pečlivě oloupejte a očistěte od jadérek. Společně s paprikami nechte několik málo minut grilovat do změknutí i neoloupané stroužky česneku.
Na rozpáleném olivovém oleji osmažte cibuli nakrájenou na kostičky, přidejte nakrájené papriky a ze slupek vymáčkněte grilovaný česnek. Vše zalijte cca 1,5 litrem vody, přidejte bylinky, sůl a pepř. Vše povařte cca 15 min. Z uvařené polévky vyjměte svazek bylinek a bobkové listy a polévku rozmixujte do hladké kaše. Pokud je polévka kyselá, můžete dosladit špetkou cukru, dosolte a dokořeňte pepřem a chilli dle chuti.
Polévku při podávání zjemněte lžící řeckého jogurtu nebo zakysané smetany a bohatě posypejte čerstvými bylinkami. Podávejte s tousty.
Já jsem k polévce přidala tousty s Paté z grilované papriky. Paté je nesmírně jednoduché a rychlé. Červenou papriku ogrilujete a očistíte podle postupu uvedeného výše. Oloupanou papriku rozmixujete společně s hrstí bazalkových lístků na hrubší kaši. Do kaše nadrobíte čerstvý sýr (kozí, ovčí, feta...) osolíte a opepříte dle chuti. Můžete zapékat, nebo podávat studené.