Polévka z grilovaných paprik

Recepty, Polévky

Suroviny

3 velké červené papriky
1 středně velká cibule
3 neloupané stroužky česneku
olivový olej
2 bobkové listy
svazek tymiánu je možné nahradit oreganem
sůl
pepř
doporučuji přidat špetku chilli (pouze dospělým)
špetka cukru (ideálně Muscovado)
řecký jogurt nebo kysaná smetana
čerstvé bylinky na zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Papriky dejte pod rozpálený gril nebo do trouby, průběžně otáčejte, tak, aby se na celé ploše udělaly jakoby puchýřky, které klidně můžou být i černé. Papriky ihned po vytažení z trouby vložte do mikrotenového sáčku a uzavřete, aby se zapařily. Částečně vychladlé papriky vyjměte ze sáčku a pečlivě oloupejte a očistěte od jadérek. Společně s paprikami nechte několik málo minut grilovat do změknutí i neoloupané stroužky česneku.

  2. Na rozpáleném olivovém oleji osmažte cibuli nakrájenou na kostičky, přidejte nakrájené papriky a ze slupek vymáčkněte grilovaný česnek. Vše zalijte cca 1,5 litrem vody, přidejte bylinky, sůl a pepř. Vše povařte cca 15 min. Z uvařené polévky vyjměte svazek bylinek a bobkové listy a polévku rozmixujte do hladké kaše. Pokud je polévka kyselá, můžete dosladit špetkou cukru, dosolte a dokořeňte pepřem a chilli dle chuti.

  3. Polévku při podávání zjemněte lžící řeckého jogurtu nebo zakysané smetany a bohatě posypejte čerstvými bylinkami. Podávejte s tousty.

  4. Já jsem k polévce přidala tousty s Paté z grilované papriky. Paté je nesmírně jednoduché a rychlé. Červenou papriku ogrilujete a očistíte podle postupu uvedeného výše. Oloupanou papriku rozmixujete společně s hrstí bazalkových lístků na hrubší kaši. Do kaše nadrobíte čerstvý sýr (kozí, ovčí, feta...) osolíte a opepříte dle chuti. Můžete zapékat, nebo podávat studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!