Masové koule s anglickou slaninou na kysaném zelí v parním hrnci
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 7-8 ks brambor
- kmín
- tuk nebo olej nebo sádlo
- Na masové koule:
- 500 g mletého masa mix (vepřové a hovězí)
- 1 vejce
- 1 PL strouhanky
- sůl
- pepř
- majoránka (může být i nasekaný libeček)
- 15 dkg anglické slaniny
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- Na zelí:
- 500 g kysaného zelí
- 2 PL cukru krupice
- 15 dkg Gazdovské slaniny nebo jiné
- 1 cibule
Postup Masové koule s anglickou slaninou na kysaném zelí v parním hrnci
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném tuku osmažíme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, cibulku a česnek a necháme vychladnout. Pak dáme do mísy, přidáme mleté maso, vajíčko, strouhanku, sůl, pepř a majoránku. Vše důkladně promícháme a utvoříme 8 koulí.
Kysané zelí propláchneme, aby nebylo moc kyselé, důkladně vyždímáme zbylou vodu, dáme do mísy, přisypeme cukr a přidáme směs z na tuku osmažené slaniny a cibulky a vše řádně promícháme.
Očistíme brambory a překrájíme na polovinu. Parní hrnec naplníme vodou. Do spodní nádoby parního hrnce rovnoměrně narovnáme ochucené zelí a na něj rozložíme 8 kuliček masa.
Do druhé nádoby rozložíme rozpůlené brambory, nesolíme, jen okmínujeme. Vše uzavřeme a paříme 40 minut. Po vypnutí necháme ještě 5 minut dotáhnout.