Polévka z celeru pečeného s uzenou paprikou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 menší bulva celeru
- 2 lžíce uzené papriky
- olivový olej
- 1 cibule
- 1 větší brambor
- 1/2 červené papriky
- 1 kelímek gelového zeleninového bujónu
- sůl
- petrželka
Postup Polévka z celeru pečeného s uzenou paprikou
Postup přípravy receptu
-
Celer oloupeme, nakrájíme na kostky, v jedné vrstvě naklademe na plech, osolíme, posypeme paprikou a pokapeme olejem. Promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 25 minut, během pečení mícháme, aby se paprika nespálila a po 15 minutách můžeme lehce podlít vodou.
V hrnci na rozehřátém oleji opečeme dorůžova nakrájenou cibuli, zalijeme vodou, přidáme oloupané na kostičky nakrájené brambory, gelový bujón a vaříme, dokud brambory nezměknou. Mezitím nakrájíme papriku na drobné kostičky a na lžičce oleje je osmahneme doměkka.
Když jsou brambory měkké, do hrnce přidáme upečený celer. Plech po celeru zalijeme trochou vody, propláchneme a také přilijeme do polévky. Vše rozmixujeme na jemný krém, je-li třeba, zředíme a dosolíme. Nakonec do polévky vmícháme opečené kostičky papriky a nasekanou petrželku. Na talíři polévku dochutíme krutónky, nejlépe z tmavého chleba.